Рецепта за
бадемов кейк без глутен и без мляко споделена от Аглика:
4
големи яйца
1/2
чаша мед
1ч.л.
ванилов екстракт
1/2
ч.л. сода
1/4
ч.л. сол
Фурната
се нагрява на 350F ~ 180C
Кръгла
форма с диаметър 22 см се намаслява добре, като на дъното се поставя
предварително един лист пергамент за печене.
Бадемите
се смилат и полученото грубо брашно се препича леко във фурната, само да
порозовее, не повече. Изстива малко.
Жълтъците
се отделят от белтъците. Прибавят се с миксер към бадемовото брашно, после
ванилата, солта, содата и меда.
Белтъците
се разбиват на сняг и с една силиконова шпатула (или обикновена лъжица разбира
се!) се прибавят на ръка внимателно към бадемовата смес.
Изсипва
се във формата и се пече около 25-30 мин., като центъра го боцваш с една
клечка, преди да извадиш за да провериш дали е изпечено всичко равномерно.
Оставяш
го за 10 мин. да изстине във формата, а после с един нож минаваш по стените, за
да го отделиш, ако има нужда. Обръщаш в красива чиния и воала!
Можеш
да украсиш отгоре с филирани бадеми, като преди да ги поръсиш намазваш сладкиша
с 2-3 лъжици мед. Поднасяш добре охладен, парченца плодове отстрани му придават
свежест.
Можеш
да го замразиш във фризера, само го нарежи на порции предварително,
за да ти е лесно като го изваждаш.
Това е!
Това е!
0 comentбrios: