Първата рецепта за тази година ще бъде рецептата на тази ниско въглехидратна супа от кладница с алабаш и пащърнак.
С нея започвам колекция от алтернативни ниско въглехидратни супи, които ще споделям тук за моята приятелка, а и за всички, които имат нужда от идеи за алтернативно здравословно хранене.
Много често чувам – "Е, как да се храня без да ям
картофи и ориз. Ми... то какво друго да ям."
Човек толкова е свикнал на някакви традиционни
въглехидратни манджи, че дори не си представя възможност да смени гамата,
въпреки че тялото му се задъхва и крещи за помощ.
Та значи ето първата такава супа за този блог, която
тествам.
Супичката не е вдъхновена от нечия рецепта. Въпреки, че най-вероятно
не съм открила топлата вода с нея, но си е мое вдъхновение, така че ето как се прави:
Две глави алабаш и един корен пащърнак се обелват
и нарязват на кубчета.
Оказва се че алабашът, който по традиция сме свикнали да ядем суров в салати, може перфектно и ниско въглехидратно да замести картофите. Очарована съм от него. Предвиждам дълотрайна и смислена връзка между нас двамата за в бъдеще...
Оказва се че алабашът, който по традиция сме свикнали да ядем суров в салати, може перфектно и ниско въглехидратно да замести картофите. Очарована съм от него. Предвиждам дълотрайна и смислена връзка между нас двамата за в бъдеще...
Та, варим кубчетата до омекване а след това пасираме.
Ако
водата им е извряла добавете малко, за да може да се пасира добре всичко.
В друг съд завирате една тарелка гъби кладница,
измити и нарязани на ивички. Към тях
добавяте измитите и нарязани листа от алабашите. (Трябва да им махнете средната
жила).
Два сгръка целина, нарязани на ситно за овкусяване
на бульона – също отиват при гъбките.
Към тях – в тази конкретна супа добавих кафеена
чашка киноа, но ако гоните още по-ниски въглехидрати, спокойно може да минете и
без нея.
Варите до сваряване на гъбите, листата от алабаш и киноата.
Събирате пасираната алабашено пащърнакова смес с гъбите, разбърквате добре. Добавяте още вода, ако ви се стори гъсто, добавяте сол на вкус и варите още една-две минути.
След като свалите от огъня добавете скълцан
магданоз, сокът на половин лимон и мазнината, която ползвате. В моя случай е
олио.
Сервирайте с лют пипер.
Това е.
Пожелавам ви вкусна нова година!
J
М.
0 comentбrios: